diumenge, 2 de juny del 2019

Pràctica de com elaborar un treball

Pràctica de com elaborar correctament un treball.
Comentari dels primers freds, Miquel Blay
1. Introducció.
Blay aconseguí amb aquesta obra “Els primers freds” un dels èxits més importants de l’escultura hispànica de l’època. Destaquem d’aquest conjunt escultòric els primers indicis d’un simbolisme que es manifesta en les formes suaument esfumades dels cossos i en els marcats estat d’ànim dels personatges, que no deixen indiferent l’espectador. Profundament influït per l’escultura francesa (Rodin), Blay intentarà portar la modernitat artística a Catalunya.      
2. Documentació general /catalogació.
Títol: Els primers freds.
Autor: Miquel Blay. (1866-1936).
Cronologia: 1891-1892.
Estil: Realisme- Simbolisme.
Tècnica: Talla.
Material: Marbre blanc.
Forma: Exempta.
Tipologia: Grup sedent.
Dimensions: 138x100x70 cm.
Ubicació. Original: Presentada a l’Exposició Nacional de Madrid (1892), on guanyà la primera medalla. En la Segona Exposició General de Belles Arts de Barcelona (1894), fou adquirida per l’Ajuntament de Barcelona. Ubicació actual: Museu Nacional d’Art de Catalunya, (MNAC) Barcelona.
Funcionalitat: Estètica.
Cromatisme: Monocrom.
Estat de conséevació: Bo.
Tema: Un home vell i una noia molt joveneta són asseguts en un banc amb una evident sofriment. L’ancià, sobreposant-se al seu patiment, intenta consolar la nena.
3. Biografia de l’autor.
Miquel Blay i Fàbregas va nixer a Olot el 1866. Forma part de la generació d’escultors catalans de la 
Descripció: Grup escultòric format per dos personatges nus, un vell i una joveneta, asseguts en una banc arraulits a causa del fred i la misèria. La figura del vell està en posició frontal amb la mirada perduda o absent, les mans plegades amunt del genoll i les cames lleugerament separades. Presenta els cabells moguts, la barba prominent i el coll, els braços i les cames palesen els solcs de l’edat. La joveneta té el cap reclinat al pit del vell, porta els cabells llargs i ondulats, enretirats cap al cantó esquerra de manera que cauen cap al cos del vell, posició que permet de veure-li la cara, orientada cap amunt, com si mirés al vell; els ulls estan tancats, però, amb un aire més aviat sommiador, esperançat. Té les cames juntes i els peus de puntetes l’un damune podem anomenar com francesa, entre el 1894 i 1906  el qual residí a París, i fou influenciat per corrents simbolistes de Rodin. Per últim hi hauria l’etapa de residència Madrid on es dedicarà a l’escultura monumental i a la docència, fins la seva mort el 1936 a Madrid. Nomenat acadèmic espanyol a Madrid (1909) i, posteriorment, a Roma (1924), va rebre nombrosos encàrrecs públics que va compaginar amb la seva tasca de mestre escultor.
4. Anàlisi formal.
t de l’altre, perquè no arriba al terra. La figura de la nena mostra una imatge lànguida, vaporosa, amb línies ondulants i esfumades.
4.2 Elements plàstics.
   4.2 1 Tractament de la superfície.
La factura de l’obra és suau, llisa i brillant, és clarament una mostra de la gran capacitat tècnica de Miquel Blay. Blay va realitzar aquesta escultura a Roma, on vivia gràcies a una beca; per això, precisament, encara hi descobrim reminiscències de la tradició academicista, així es veu un gran detallisme de les textures de la superfície de la carn, tant de la nena com del vell. Però alhora l’artista també va deixar els cabells de la nena esfumats, poc definits.
   4.2.2 Moviment i temps.
Les figures estan en repòs, assegudes, però, el posat resignat de l’ancià i l’emotiu i tendre gest de la nena ens posa de manifest el suau i equilibrat moviment d’aquest grup escultòric. Hi ha un equilibri estable entre moviment i repòs.
Pel que fa al temps és anecdòtic ja que els dos nusos transmeten una emotivitat, un sentiment a la vegada de pena i compassió envers els dos personatges, que transcendeix l’anècdota narrativa per tornar-se un símbol. Així esdevé un símbol universal de la pobresa i la misèria que pateix la humanitat.
   4.2.3 Tractament de volum i les formes.
L’escultor aplica un grau alt de realisme acompanyat d’una minuciositat extrema. Això s’evidencia en l’anatomia de l’ancià, especialment en la textura de la pell i la morbidesa i els plecs de la carn. També cap destacar el naturalisme extraordinari amb què l’artista aconsegueix captar la sensació de fred en el rostre de l’ancià, esculpint amb tot detall la constricció muscular en el gest facial i també el coll, en l’intent de superar l’adversitat. Les mans també són molt expressives, entrellaçades, com si volgués suggerir  que no hi ha cap altra esperança o alternativa.
Tota aquesta força, en cavi, es transforma en tendresa en el cas de la nena, la cara de la qual és concebuda per l’artista a partir de l’sfumatto o non finito, tècnica amb la qual s’aconsegueix realçar les formes suaus de la seva anatomia.
     4.2.4 Composició i llum.
La composició es tancada, asimètica i triangular, recull uns models acadèmics, clàssics amb un cert hieratisme frontal. L’eix de simetria assenyala una composició piramidal, on el triangle queda marcat en el cap del vell, l’esquena de la nena, els peus i la part posterior del banc.
El predomini de les línies rectes que observem en el recurs del banc i en les cames del vell queda complementat en el suau moviment del cos de la nena. La frontalitat i el hieratisme en el rostre del vell es contraposen amb el rostre mig amagat de la nena, que dóna teatralitat a tot el conjunt.
La llum neix del mateix material de l’obra i és clarament naturalista.
4.3 Estil.
Miquel Blay destacà per desenvolupar un estil molt personal, que es recolza en un domini depurat del dibuix i de la tèncica de l’escultura i en una gran facilitat per treballar l’expressivitat. Blay és un creador d’estil realista-simbolista amb un perfecte domini de la tècnica que el situa com un dels millors escultors del seu temps. A partir d’aquesta obra podria ser inclòs dins el corrent del realisme social, però amb un tractament simbolista de la figura femenina.
El realisme fou un moviment artístic aparegut en el context de la Revolució de 1848 i desenvolupat durant els anys següents fins a l’esclat de la Comuna de París. Coindicirà amb el desenvolupament dels moviments obrers, des quals sorgiran noves idees polítiques i noves formes d’organització. L’artista realista es compromet amb la vida política. Esdevé un defensor del poble  treballador enfront del nou poder burgès. Oblida les normes estètiques i retrata la realitat amb tota la seva crueltat. Els realistes tot descrivint la realitat amb exactitud, denuncien les dures condicions de vida de les classes treballadores, hem de parlar, doncs, d’un art compromés.
Característiques del realisme en escultura:
  1. Rebuig de la teatralitat del romanticisme.

  2. Manca d’idealització de les imatges.

  3. Plasmació de temes quotidians: temes de pagesos i treballadors.

  4. Diversitat temàtica: imatges rurals, urbanes, temes domèstics etc…

  5. Continguts amb una certa crítica social.

En “Els primers freds” s’aprecia la influència del seu mestre, Henri Chapu. A més, també es poden rastrejar fàcilment les similituds, tant temàtiques com compositives, amb l’Èdip a Colonna (1882) de Dominique Jean Hugues. Així es detecta una notable semblança : totes dues obres es componen d’un parell de figures, un vell i una joveneta asseguts en un banc ; a l’obra francesa es tracta d’Èdip i la seva filla Antígona, mentre que a l’obra de Miquel Blay són dos personatges anònims.
Malgrat que avui dia pugui semblar academicista, a la seva època els primers freds fou considerada com una escultura que trencava amb l’academicisme. L’obra de Blay evolucionaria del realisme d’aquesta escultura fins al simbolisme i el modernisme, destacant dins d’aquest corrent el seu famós grup al.legòric de la música popular del Palau de la Música Catalana. Tot i així, ja s’observen trets simbolistes a “Els primers freds”: les formes suaument esfumades dels cossos i els marcats estats d’ànim de l’ancià i la noia. L’escultura catalana de finals del segle XIX s’inspirava en les novetats provinents de París i especialment, en l’obra simbolista de Rodin.
En el cas de “Els primers freds” s’aprecia la infuència de Rodin  en el dibuix del cap del vell, el detallisme anatòmic, la delicadesa de la nena i l’anecdotisme del banc.

5. Interpretació.
5.1 Context històric general i català.
Durant la segona meitat del segle XIX es produeix una ruptura amb les formes artístiques del passat. Europa assisteix a un desenvolupament social, polític, industrial i tecnològic.
El colonialisme havia arribat al seu màxim desenvolupament: les relacions amb altres civilitzacions eren cada vegada més intenses.
Amb la consolidació de la revolució industrial, apareixen nous materials constructius i noves fonts d’energia més potents. En poc temps, la població d’algunes localitats es duplica. A més, els fluxos migratoris del camp cap a les ciutats inicien una dinàmica indeturable, de tal manera que es fa del tot necessari replantejar les ciutats.
Pel que fa als sistemes polítics, es va anar imposant les monarquies parlamentàries o les repúbliques. Els estats moderns van començar a elaborar una legislació laboral que intentava controlar els abusos i reduir la situació d’agitació social davant uns moviments obrers cada vegada més reivindicatius, moguts  per ideologies com ara el comunisme o l’anarquisme. Al llarg d’aquestes dècades, també van sorgint els moviments nacionalistes que, en molts casos, desembocaran en la creació de nous estats, per un procés d’unificació (Itàlia i Alemanya).
El predomini econòmic i polític de la burgesia va eclipsar els poders estatal i eclesiàstic, que van quedar relegats a un segon pla pel que fa a comandes artístiques d’avantguarda. Així, la iniciativa en el terreny de les arts va quedar a mans de la burgesia.
França i més concretament París serà la gran potència i centre de l’art mundial. Políticament inicià a la 2ª meitat del segle XIX una república dirigida per Lluís Bonaparte (nét). El 1852 es proclamà emperador Napoleó II i acumulà poders i restringí llibertats. Posteriorment la revolució liberal de “la Comuna” no triomfà però derrotà l’emperador iniciant-se la transició que acabà amb la III república francesa.
En definitiva es produeix una acceleració de les innovacions, amb un resultat lògic: la successió i la superposició contínua de moviments artístics.
“Els primers freds” s’inscriu dins l’època del  modernisme català, on la burgesia catalana tindrà molta importància a tots nivells econòmic, social i cultural.La Catalunya de finals del segle XIX es presenta com un període de fort desenvolupament del catalanisme: s’aproven les bases de Manresa, es crea la Mancomunitat... Aquest projecte polític guanya molta força quan al 1898 Espanya perd les darreres colònies i la desconfiança envers el sistema revela el catalanisme com a alternativa. La burgesia s’adona dels avantatges d’un hipotètic poder autònom a Catalunya, beneficiant dels seus interessos.
La producció artística catalana està també en un moment important ja que aconsegueix deixar de ser un pur reflex del que s’estava fent per Europa, esdevenint cada cop més un art creador. Noms com Gaudí, Picasso o el propi Blay anaven ressonant amb més i més força.

    1. Contingut i significació de l’escultura.

L’escultura és figurativa però també la podem entendre com una al.legoria sobre el fred. “Els primers freds” supera la simple consideració d’escultura anecdòtica per reflectir una metàfora de la vulnerabilitat de l’ésser humà en les dues etapes crucials de la seva existència: la infantesa i la vellesa. La finalitat que perseguia l’artista català va ser la d’invitar a l’espectador a reflexionar sobre les dificultats i la cruesa de la vida.
Aquesta peça va provocar una unànime reacció favorable en tota mena de públics. Coberta d’elogis per part del món oficial, guanyà una primera medalla a l’Exposició Nacional de Madrid del 1892 pel seu caràcter realista, però també obté el reconeixement dels nous cercles del modernisme català pel simbolisme amb el tractament de la figura femenina.
L’escultor tenia previst de fer l’escultura amb els dos personatges vestits, com es posa de manifest en els primers esbossos i assajos; tanmateix, davant l’èxit que va tenir l’obra amb els personatge nus, Blay va triar aquesta segona opció com a definitiva.
L’èxit de  l’obra s’explica indubtablement per les seves qualitats artístiques, però també perquè va saber enllaçar amb les principals línies de pensament predominants a Espanya i a la Catalunya del finals del segle XIX. La idea de certa crítica social i política era present en la societat catalana. La figura del vell s’identifica amb la situació de misèria i fam provocada pels primers efectes de la Revolució Industrial i actual com a símbol de les de vida de la classe treballadora: treball mecànic i repetitiu, analfabetisme, treball infantil, sous baixos, manca de seguretat. I al mateix temps l’obra desperta un fort sentiment de pietat, patetisme més propi de la caritat cristiana que d’anhels revolucionaris. Aquest fet pot explicar el seu èxit dins els sectors oficialistes de la Restauració.
    1. Funció i tema de l’escultura.

La temàtica de l’obra és secular, l’obra representa dues figures nues, gelades, en dues èpoques de la vida, la infantesa i la vellesa.
La seva funcionalitat és decorativa i alhora il.lustrativa de la situació de misèria de certs sectors socials.1. Introducció.
Blay aconseguí amb aquesta obra “Els primers freds” un dels èxits més importants de l’escultura hispànica de l’època. Destaquem d’aquest conjunt escultòric els primers indicis d’un simbolisme que es manifesta en les formes suaument esfumades dels cossos i en els marcats estat d’ànim dels personatges, que no deixen indiferent l’espectador. Profundament influït per l’escultura francesa (Rodin), Blay intentarà portar la modernitat artística a Catalunya.


Passos a seguir:
1.     Obrir el teu compte de gmail i anar al drive, anar a + i obrir documents de google.
2.     Obre el blog de la classe de socials amb ordinador i seleccionar el document que apareix copiar-lo i empegar-lo a google doc.
3.     Seleccionar tot el document i posar el format de lletra Calibri 12. Seleccionar tots els títols que estan numerats i posar el tamany de 14, negreta i color vermell.
4.     Deixar 1 línia de separació entre apartats.
5.     Anar a format i aplicar a tot el document un interlineat senzill.
6.     Seleccionar tot el document i anar a format, alineia i sagna i marca justificat.
7.     Anar a insereix capçalera i posar treball d’art, marca la casella diferent a la primera página i fustifica centrat.
8.     Pagina anant a insereix  número de pàgina i marca l’opció on apareix el primer full sense paginar i el número a baix.
9.     Afegeix una tapa on hi apareixi: Foto de l’obra, títol de treball (comentari dels primers freds). Miquel Blay. Nom de l’alumne, data, Institut i Professor/a.
10.  Fer  l’índex del treball escribint tots els apartats del comentari i la página on es troba cadascun.
                                
0.    Índex:

1.     Introducció………………………………………………………………………………………pag 1
2.     Documentació general /catalogació…………............…………………………………………..pag 2
…..
11.  Envia el treball al meu correu electrònic: rplana2@gmail.com
12.  Penja el document final al teu blog de la clase de socials.



divendres, 31 de maig del 2019

Treball final de curs


Treball final de curs




Resultat d'imatges de pactisme a la corona d'aragó



Treball sobre el tema 7: Catalunya a l’Edat Mitjana. Evolució política i econòmica.


Pautes:

El treball consisteix en contestar aquestes preguntes a partir del llibre i la recerca d'informació d'internet.
Cal seguir les pautes de treball explicades en el tema 4.
Cal inserir com a mínim una imatge de cada pregunta
La pregunta 11 no cal adjuntar imatges.
Es faran dues sessions a l'aula d'informàtica.
Cal presentar el treball el dijous 13 de 
juny.


Preguntes:


1. Què és el pactisme?

2. Explica les principals institucions de govern de la Corona d’Aragó.

3. Explica el govern municipal.

4. El funcionament de les Corts Medievals.

5. L’activitat comercial. (explicar el mapa).

6. Explicar la piràmide social de la Corona d’Aragó.

7. Explica com era un viatge d’un comerciant per la Mediterrània al segle XIV.

8. Quines conseqüències provocà la crisi de la baixa Edat Mitjana al segle XIV?

9. Explica la crisi política i els canvis de dinastia al segle XV.

10. La revolta dels remences.

11. Explica els següents conceptes:

Cort Reial, Corts, Diputació del General o Generalitat, Consell de Cent, subsidis, usatges, Poble menut, drassanes, llotja, Consolat de mar, mals usos, Compromís de Casp, Trastàmara, remença, Gran sindicat de remença, cancellera, Martí I l’Humà.


Pautes de presentació del treballs de Ciències Socials.



  1. El tamany de la lletra ha de ser obligatoriament 12. El tipus de lletra (Arial, Times new roman, Calibri…)
  2. És obligatori fer el treball amb ordenador, utilitzant Word o Open office.

Parts del treball:

  1. Cal fer una tapa o portada: títol del treball, curs i nom de l’alumne.
  2. Cal fer un índex del contingut del treball, apartat per apartat.
Apartat 1………………………………………………………………………………………pag 1
Apartat 2………………………………………………………………………………………pag 2
5. Cal fer sempre una conclusió.
6. Al final s’ha de fer una Webgrafia.
Tots els enllaços o links que heu consultat per Internet s’han de “copiar” i “pegar” a un altre full i finalment presentar-ho en la webgrafia.

Consells:

  • S’ha d’entregar grapat.
  • Els fulls s’han de numerar (amb ordenador no a mà)
  • El treball ha de contenir alguna foto o imatge (nomès text és poc atractiu)
  • No utilitzar massa colors en el tipus de lletra.
  • No es pot fer “copiar” o “pegar”. Ha d’estar redactat per l’alumne.
  • No es pot “plagiar” un treball. Tampoc es pot copiar del company.
  • Cal passar el corrector ortogràfic, no ha de contenir faltes d’ortografia o   tipogràfiques.
  • Cal repassar detingudament el treball abans d’imprimir.

dijous, 7 de febrer del 2019

Pràctica d'anàlisi d'un film

Pràctica d'anàlisi de "El Medico"





ESTRUCTURA DEL TREBALL:

Primer caldrà respondre una bateria de preguntes que es refereixen als aspectes tècnics del film.
1. Fitxa tècnica:
Nom original; nacionalitat; idioma; durada; director; guionista/es; productor; música; Actors de repartiment.
A continuació vindrà un apartat per a parlar del director.
2. Informació director:
Altres pel·lícules; premis; característiques director ( comercial, no comercial, independent....).
Desprès d’aquests dos apartats tècnics entrem de ple amb el contingut i anàlisi del film.
3. Sinopsis: argument de la pel·lícula ( no cal tornar a explicar tota la peli, sinó explicar amb poques línies 7-8 aproximadament, el més important)
4. Tema principal del film? Temes secundaris?: Que destacaries com a més important de la peli, i quines coses diries que són menys importants o anècdotes.
5. Quants personatges recordes? Quines característiques tenen?: Un recordatori personal d’allò que t’ha cridat més ĺ'atenció dels protagonistes del film.
6. Opinió personal sobre la pel·lícula? :

Fes un word i penja-ho al teu blog

dimarts, 22 de gener del 2019

Elaboració de mural al tid. Piràmide feudal



Elaboració de Mural: Piràmide social feudal.




1. Distribució de tasques:

Rei: Amina, Najat, Marc

Alta noblesa: Cesc, Cosmin (marqués, comtes i dels ducs)

Baixa noblesa: Yassine i Martí (cavallers, barons)

Baix clergat: Lluís(monjos, capellans), Alba, Fabian

Artesans: Carlos i Izan.

Camperols: Robert.


2. Fer un word que contingui:

Titol

imatge

Explicació de 10 línies


3. Enviar al correu electrònic:

rplana2@gmail.com




diumenge, 20 de gener del 2019

Pràctiques amb Word

-- Pràctiques de Word.

Resultat d'imatges de classes d'informàtica word


Enllaç

Enllaç

Enllaç

El vassallatge, base del feudalisme


Els pactes de vassallatge als comtats catalans

Estem treballant el tema 3: Europa feudal
Activitats a realitzar.

1. Copia aquest imatge i explica-la detalladament. Si cal busca informació.


2. Elegeix un estament de la piràmide feudal i fes un escrit de 10 línies. Si cal busca informació.


Resultat d'imatges de piràmide social feudal català


3. Busca el  mapa de Europa de l'any 1000, copia'l al blog i esmenta tots els regnes que hi havíen.





Europa política

Treballem per l'examen d'Europa política,
Aquí teniu l'enllaç per fer les activitats enteractives.

Enllaç

Enllaç

Enllaç

Treballem activitats interactives.



Enllaç


Ves fent totes les activitats que es van proposant en l'enllaç.

En aquest enllaç treballarem els continguts dels temes 1: fragmentació del món antic i 2: L'Islam.

Tema 0. Roma

Roma.

Cal que editis una entrada sobre dos apartats que em treballat del tema de Roma.: Societat, economia, monarquia, religió, art, ciutats etc,,,

Aquest són el blogs per classe:

2n B:

Antonio
Petru
Rasvan
Ana



2n C:



2n Tid:

Ines
Francesc
Fabian
Marc
Amina
Najat
Yassine
Cosmin
Izan
Anna
Robert
Carlos
Martí
Alba





Creació del Blog a partir del tutorial.

Ja podeu crear el vostre blog. Cal que m'envieu al meu correu el link del blog que heu creat.

Feu un escrit de 5 línies on expliqueu sobre vosaltres: com sou, aficions, que us agrada, la vostra biografia i adjunteu una foto.

Hola

Hola!!!

Aquest curs hem encetat un nou repte. Es tracta de fer algunes classes a l'aula d'informàtica.
De moment la tasca que iniciem és la creació d'un blog personal per cada alumne. -- Tutorial Blogs

link